Bahar ayının gelmesiyle ortaya çıkan alerjik hastalıkların en sık rastlananı bahar alerjisidir. Bahar alerjisi, bitkilerin polenleri ve tahıl tozları kaynaklıdır. Son yıllarda küresel ısınmadan dolayı bu sorunu yaşayan kişi sayısının arttığı görülmüştür. Bu artış ile birlikte soruna çare arayan insanlar, ne yapacaklarını bilemediklerinden korunma yollarını aramaya başlamışlardır.

Bahar alerjisi, insanların ve özellikle de çocukların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Bu dönemde insanlar normal hayatlarına devam edemeyecek seviyeye gelebilmektedir. Bunu önlemek ve olası sorunları ortadan kaldırmak adına alınması gereken tedbirler vardır. Peki ya siz bahar alerjisinden korunmanın yolları nedir biliyor musunuz? Cevabınız hayır mı? O zaman aradığınız tüm detayları yazımızda bulabileceğinizden emin olabilirsiniz.

Bahar Alerjisi Nedir? Neden olur?

Bahar alerjisi, vücudumuzun herhangi bir dış etkiye karşı göstermiş olduğu aşırı tepki olarak adlandırılabilir. Bu tepki bazen bölgesel bazen de genel olabilmektedir. Gözde, üst solunum yollarında, ciltte, akciğerlerde görülebilmektedir. Bahar alerjisi çok sık rastlanan bir hastalıktır. Genetik yatkınlığın yanı sıra, dış etkenler sonucu da ortaya çıkabilir.

Bahar alerjisi nedir? Sağlıklı bir insan bakteri, virüs vb. zararlılara karşı immün sistemi yani bağışıklık sistemi sayesinde korunmaktadır. Fakat zararlı olmayan dış etkenlere karşı immün sistem aşırı tepki verirse, bunun sonucunda alerji meydana gelir. Bahar alerjisi olan kişiler, diğer insanlar için sorun olmayan toz, polen, bazı gıdalar, ilaç, küf, hayvan tüyü gibi dış etkenlerle karşılaşınca burun akıntısı, kaşıntı, bölgesel şişme, kızarıklık, göz yaşarması gibi sıkıntılar yaşarlar.

Bahar nezlesinin rahatsız edici etkilerini hafifletmek adına kullanabileceğiniz faydalı ürünleri eturanavm.com adresinde bulabilirsiniz. Güvenilir alışverişin adresi olan bu site, uygun fiyat garantisiyle kaliteli ürüne sahip olmanızı sağlamaktadır. Bahar alerjisine iyi gelecek ürünler ve çok daha fazlası için yapmanız gereken tek şey sitemizi ziyaret etmek.

Bahar Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bahar alerjisi olan kişilerde maruz kaldıkları toz, polen gibi dış etkenler sonucu göz ve burundaki kılcal damarlar genişleyerek şişer. Bu genişleme ise yaşanan belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Saman nezlesi olarak da bilinen bahar alerjisinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Peki, bahar alerjisi olduğumuzu nasıl anlarız? Anlamamız için bahar alerjisi belirtileri nelerdir birlikte öğrenelim:

·         Uzun süreli burun tıkanıklığı

·         Burun akıntısı ve kaşıntı

·         Art arda defalarca hapşırma

·         Gözlerde akıntı ve kaşıntı

·         Yüzde belli noktalarda ağrılar

·         Gözaltlarında şişlik ve mavileşme

·         Koku almada güçlük

·         Tat duyusunun tam olarak işlevini yerine getirmemesi

·         Halsizlik

·         Uyku düzeninin bozulması

·         Algılamada zorluk

·         Boğazda kaşıntı

·         Bitmeyen öksürük

·         Baş ağrısı

Bu gibi sıkıntılar 4 gün ve 4 haftadan daha kısa görülüyorsa aralıklı, 4 gün ve 4 haftadan daha uzun sürüyorsa kalıcı bahar alerjisi olarak nitelendirilir. Hemen her yaşta görülmesi mümkündür. Sıklıkla ergenlik döneminde rastlandığı söylenebilir. Bahar alerjisi olan kişilerin yarısında, kalıtımsal bir durum olduğu görülmüştür. Anne veya babada var olan hastalık çocuklara aktarılmaktadır.

Anne ve babanın ikisinde de bahar alerjisi bulunması, hastalığa yakalanma riskini fazlasıyla arttırmaktadır. Bahar alerjisi olduğu saptanan kişilerde belirtilerin kaybolma ihtimali sadece %10’dur. Hastalığın tespiti için yapılan fiziki muayene sonrası teşhis konulabilmekle birlikte, emin olunması adına bazı testler yapılmaktadır. Fiziki muayene sonucu burunda ödem olduğu rahatlıkla görülebilmektedir. Burun içi salgısı da bu konuda fikir vermektedir. Oldukça soluk bir renktedir.

Bahar alerjisi, bazı kişilerde orta kulakta sıvı birikimine ve sinüzite sebep olabilir. Tedavi edilmesi, semptomların hafifletilmesi önemlidir. Bahar alerjisi tedavisi uzun süren sabır gerektiren bir süreçtir. Tedavi sürecinde yapılması gerekenleri öğrenmek istiyor musunuz? Cevabınız evet ise; sorunun cevabına, ilk yapılması gerekenin alerjiyi tetikleyen faktörlerden uzak durulması gerektiğini söylemekle başlayabiliriz.

Bahar alerjisinin tedavisi için antialerjik ilaç ve kortizonlu sprey kullanılmalıdır. Bağışıklık sistemin daha güçlü hale gelmesi için beslenme ve dinlenme rutinine dikkat edilmesi doğru olacaktır. Besinler aracılığıyla A, B, E, C vitamini takviyesi yapılmalıdır. Stres, alkol, sigara kişinin hayatında olmamalıdır. İmmün sistemi zayıf olan ve bahsettiğimiz tedaviye olumlu sonuç vermeyen kişilerde bahar alerjisi aşısı kullanılmaktadır.